Translate

Αποκριές στην Αριδαία ήθη και έθιμα

 


Αποκριά στην παλιά και σύγχρονη Αριδαία 

Η Αποκριά, ήταν για τους κατοίκους της Αριδαίας μια γιορτή που έδιωχνε τη μελαγχολία του χειμώνα και περίμεναν με λαχτάρα.  

Μια από τις ευκαιρίες για να προετοιμαστούν για την εναλλαγή της εποχής, το τέλος του Χειμώνα, την αναγέννηση της φύσης, την αρχή των αγροτικών εργασιών και να περάσουν όμορφα. Χρώματα, παραδοσιακές μουσικές και χοροί, γεύσεις, μυρωδιές, μεταμφιέσεις, γέμιζαν την Αριδαία σε μια γιορτή μοναδική για εκείνα τα φτωχά χρόνια, έφερναν κοντά και κρατούσαν δεμένους τους κατοίκους.

 Από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, την πρώτη Κυριακή δηλαδή του Τριωδίου,   ξεκινούσαν δειλά δειλά τα γλέντια με τα παραδοσιακά όργανα, τους χορούς και τα  τραγούδια         στις γειτονιές της Αριδαίας. Οι νέοι έβαζαν από λίγα χρήματα, καλούσαν τα όργανα και ξεκινούσε      το γλέντι. Στο γλέντι πολλές φορές οι νέοι πήγαιναν μεταμφιεσμένοι συνήθως με παραδοσιακές φορεσιές ή με ότι ρούχα διαφορετικά μπορούσε να βρει ο καθένας.

    
Ένα από τα περισσότερο δημοφιλή έθιμα των ημερών αυτών στην Αριδαία ήταν και το Προυσταβάινε (σημαίνει συγχώρεση). Κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς δηλαδή, τα μέλη όλης  της οικογένειας  ντυμένα με τα γιορτινά τους μαζεύονταν στο σπίτι του μεγαλύτερου (αυτός μπορεί να ήταν θείος ή παππούς) έτσι ώστε να τηρήσουν το έθιμο του Προυσταβάινε. Τότε τα μέλη της οικογένειας φιλούσαν το χέρι του μεγαλύτερου ζητώντας του συγχώρεση, ο ηλικιωμένος μάλιστα έδινε και χρήματα στα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Έτσι τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία  τη μέρα του εθίμου αυτού. Η σπιτονοικοκυρά έστρωνε το τραπέζι με κάθε λογής εδέσματα χαλβά, ελιές, τυρί, τουρσί, αυγά, τυρόπιτες, εκτός όμως από κρέας.

   (Η εικόνα έγινε με τη χρήση ΑΙ ύστερα από λεπτομερή περιγραφή)
Πριν αρχίσουν το φαγητό λάμβανε χώρα ένα ακόμη έθιμο, αυτό που έκανε τα παιδιά να γελάνε και να διασκεδάζουν περισσότερο  και ήταν το έθιμο της Λάμκας. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία θείος ή παππούς έπιανε τον πλάστη (σουκάλο) στην άκρη του οποίου ήταν δεμένη μια κλωστή που κατέληγε σ'  ένα βρασμένο και  καθαρισμένο αυγό (κάτι δηλαδή σαν το καλάμι ψαρέματος). 
Τα παιδιά χωρίς τη βοήθεια των χεριών τους προσπαθούσαν να φάνε το αυγό που κρεμόταν από τον πλάστη που κουνούσε ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Νικητής της βραδιάς ήταν το παιδί που κατάφερνε να φάει το αυγό χωρίς τη βοήθεια των χεριών.  Θεωρούσαν ότι η νίκη αυτή απέφερε στο νικητή καλή τύχη και υγεία για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Την κλωστή που ήταν πιασμένο το αυγό την έκαιγαν στην καντήλα.

 Με το έθιμο αυτό άνοιγε η νηστεία με ένα αυγό και με ένα αυγό έκλεινε το βράδυ μετά την Ανάσταση.

Το έθιμο αναβίωνε μέχρι και τη δεκαετία του 1990, ίσως κάποιες οικογένειες να το συνεχίζουν ακόμη.

Καρατζοβίτικο  Καρναβάλι

Από το 2007  (με εξαίρεση λίγες χρονιές) γίνεται με επιτυχία το Καρατζοβίτικο καρναβάλι.

Εικόνες από το 1ο Καρατζοβίτικο Καρναβάλι




Εικόνες από το 7ο Καρναβάλι


                                                          All rights reserved©Aridaiaplace


Χαρταετός

Στην Αριδαία το έθιμο του χαρταετού είναι μεταγενέστερο, εκείνα τα χρόνια την καθαρά Δευτέρα καθάριζαν τα σπίτια και τα σκεύη τους, ασβέστωναν τις αυλές και τους στάβλους τους περιμένοντας τη Σαρακοστή στα καθαρά.

Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες και το ταξίδι στο παρελθόν την κ. Αγάπη, την κ. Ευτυχία, την κ. Μαίρη και την κ. Σοφία.

Μη επαγγελματική χρήση. 
Μόνο για σκοπούς ενημέρωσης, με άδεια  και με αναφορά του δημιουργού.

                                   Όχι επαγγελματική Χρήση 

                               https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ 

 

15 σχόλια:

  1. Χαιρετίσματα Κατερίνα, αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο και μου άρεσε πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε για την κοινή χρήση. Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω και σας ευχαριστώ που με επισκεφτήκατε. Ανυπομονώ να επιστρέψω εδώ. Χρησιμοποιώ το Google Translate, οπότε ελπίζω ο γραμματικός μου να είναι εντάξει, συγγνώμη αν δεν είναι :) Σας εύχομαι ένα πολύ χαρούμενο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή DeniseinVA χαίρομαι και εγώ για τη γνωριμία, έχετε ένα πολύ ενδιαφέρον Blog και είναι ωραία η αλληλεπίδραση με ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του πλανήτη όμως τελικά με πολλά κοινά! Χαρούμενο Σαββατοκύριακο και σ' εσάς!

      Διαγραφή
    2. Πολύ αληθινά λόγια :) Το blogging είναι ένας υπέροχος τρόπος για να προσεγγίσετε ο ένας τον άλλον, να μάθετε ο ένας τον πολιτισμό, τις παραδόσεις του άλλου. Μου αρέσει να μαθαίνω αυτά τα πράγματα. Ήρθα να διαβάσω το παραμύθι σου για το κοριτσάκι και το ελάφι, αλλά δεν κατάφερα να το βρω. Μπορείτε να μου δώσετε έναν σύνδεσμο; Θα μου άρεσε πραγματικά να το διαβάσω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
    3. https://peripetiazois.blogspot.com/2023/12/ This is a copy and paste link. But know if you click on the picture it brings it up. The fairy tale is called Christmas Snowstorm (Χριστουγεννιάτικη Χιονοθύελλα) ! Thank you for your kind words.

      Διαγραφή
  2. Interesting read...wasn't sure which of your blogs to comment on. Nice photos and good to see them.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hi Katerina,
    Thank you for all the comments on my blog, that's so kind of you to visit. I wondered which one is your main blog as I'd like to come and read. This was interesting to hear about the Halloween traditions. x

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hi Kezzie. Thank you for your kind words.
      Unfortunately I still haven't decided what my main blog will be. I will decide this in the next period.
      Greetings from GREECE!

      Διαγραφή
  4. It's wonderful to hear how these customs have been passed down through generations, keeping the spirit of the carnival alive. Thank you for sharing this beautiful piece of cultural heritage! By the way, I have a new post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Yes, the Karatzovitiko carnival is an event that gathers a lot of people who have a great time! Thank you for the comment. Have a nice week.

      Διαγραφή

Πολιτικές

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί. Ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε να αφήσετε ένα μήνυμα! Μας αρέσει να διαβάζουμε τα σχόλιά σας. Θα προσπαθούμε πάντα να ανταποδίδουμε την επίσκεψή σας. Υποβάλλοντας το σχόλιό σας, αποδέχεστε ότι αυτό και τα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με αυτό (π.χ. όνομα χρήστη ή πραγματικό όνομα, συνδεδεμένο προφίλ στο Google/Wordpress) θα μεταδοθούν στους διακομιστές της Google. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό στη δήλωση προστασίας δεδομένων μου και στη δήλωση προστασίας δεδομένων της Google. Όλες οι εικόνες καθώς και οι αφηγήσεις έχουν πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν στον δημιουργό και προστατεύονται από διεθνείς και εθνικούς νόμους. Αν αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε κάποια φωτογραφία και δε θέλετε παρακαλούμε ενημερώστε μας να την κατεβάσουμε. Για οτιδήποτε θέλετε να αναπαραγάγετε μπορείτε να επικοινωνήσετε.