Translate

Μια βόλτα στο βουνό

 

Μια βόλτα στο βουνό (παλαιότερη)

All rights reserved©Aridaiaplace

Το   Βόρρας (Καϊμακτσαλάν)  δεσπόζει στην ορεινή Πέλλα, φτάνοντας τα 2.524 μέτρα σε ύψος  με ψηλότερη κορυφή εκείνη του Προφήτη  Ηλία.

Αγέρωχο και επιβλητικό καταλαμβάνει την Τρίτη θέση στα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Είναι φημισμένο  άλλωστε, για το χιονοδρομικό του κέντρο, καθώς και τα πυκνά δάση οξιάς, πεύκου και έλατου. Η πυκνή του βλάστηση προσφέρει καταφύγιο στην άγρια ζωή.  Γνωστό είναι και το Μαύρο Δάσος πάνω από το χωριό Παναγίτσα με την προστατευόμενη πενταβέλονη πεύκη.  Στην κορυφή του όρους  υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία μνημείο από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας Καϊμακτσαλάν, 2024).


All rights reserved©Aridaiaplace
Ο δρόμος για το όρος Βόρρας (Καϊμακτσαλάν) με αφετηρία  την  Αριδαία, περνάει από την  Ξιφιανή, την Άψαλο και το Εκκλησοχώρι φτάνοντας  στην  πανέμορφη Έδεσσα, την πόλη των νερών και πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας.  Η στάση στους καταρράκτες της Έδεσσας (Με μεγαλύτερο τον Κάρανο και ελεύθερη πτώση του νερού από τα 70 μέτρα)  με παγωμένα καφεδάκια και συνοδεία μουσικής προσφέρει μια ανάσα πριν   την ανηφορική διαδρομή. 


All rights reserved©Aridaiaplace

Μετά την Έδεσσα ακολουθεί ο Άγρας και η λίμνη του με την πλούσια πανίδα της. Έχει παρατηρητήριο πτηνών και  μια στάση εκεί επιβάλλεται.  Η λίμνη του Άγρα που κάποιοι ονομάζουν και λίμνη των κύκνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων αγκαλιάζεται από τα όρη Καϊμακτσαλάν και Βέρμιο, έχει έκταση 5.972 στρέμματα και περίμετρο 18 χιλιόμετρα.

Αποτελεί τοπίο «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000» και ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Είναι ένα μωσαϊκό απαράμιλλης ομορφιάς, με δαιδαλώδη κανάλια από καλάμια και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.  Ένα εξαιρετικό θέαμα που επιβραβεύει τον επισκέπτη, καθώς ολόλευκοι κύκνοι και πολλά είδη πουλιών  κάνουν βόλτες  στα νερά της λίμνης.  


All rights reserved©Aridaiaplace

Μετά από τη στροφή δεξιά, αρχίζει η πυκνή βλάστηση και  καταπράσινες πλαγιές ξεδιπλώνονταν στα μάτια των επισκεπτών, μια πράσινη θάλασσα με τις κερασιές να κυριαρχούν, συνορεύει με τον καθαρό γαλάζιο ουρανό,  ξεκούραση στα μάτια των περιηγητών. Η δροσιά  γίνεται αισθητή όσο ανεβαίνει το υψόμετρο.  Στο δρόμο βρίσκεται και το χωριό Καρυδιά όπου κατά το Μακεδονικό αγώνα απαγχονίστηκε από τους κομιτατζήδες ο Τέλλος Άγρας (Τέλλος Αγαπηνός Ανθυπολοχαγός από το Ναύπλιο)  σε μια καρυδιά και έτσι ονομάστηκε Καρυδιά. Υπάρχει μάλιστα και μνημείο για να θυμίζει τους αγώνες και τον ηρωισμό του.

Όσο ανηφορίζει ο δρόμος ψηλά δάση συναντώνται και στα δυτικά, γύρω από το χωριό Άγιος Αθανάσιος όπου οι κορυφές είναι χαμηλότερες.

All rights reserved©Aridaiaplace

 Ύστερα από μερικά χιλιόμετρα, το αλπικό τοπίο προκαλεί μια αίσθηση πρωτόγνωρη.  Χαμηλή βλάστηση, καταπληκτική θέα η επαρχία από ψηλά μοιάζει ελαιογραφία,  τα χωράφια μικρά πράσινα τετραγωνάκια, δυο λίμνες σαν υγροί καθρέφτες να αντανακλούν ομορφιά  κάτω από σύννεφα υγρασίας.

All rights reserved©Aridaiaplace

 Τα μνημεία από τις μάχες που έγιναν εκεί μετά από τόσα χρόνια έγιναν ένα με το τοπίο να θυμίζουν την ασχήμια και τη ματαιότητα του πολέμου.


 All rights reserved©Aridaiaplace
Συνεχίζεται...

16 σχόλια:

  1. You have a beautiful landscape in your country! I love the waterfall and the green woods. Have a nice week!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Wonderful landscapes, fantastic photos 👏
    I loved getting to know a little more about Greece.
    Thanks for your visit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Lovely photos of the area, really nice to see the landscapes there.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nice to know about this place I can imagine such beautiful sceneries and I would love to drink Greek iced coffee there!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. An interesting place. Many elements from different periods make it attractive.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολιτικές

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί. Ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε να αφήσετε ένα μήνυμα! Μας αρέσει να διαβάζουμε τα σχόλιά σας. Θα προσπαθούμε πάντα να ανταποδίδουμε την επίσκεψή σας. Υποβάλλοντας το σχόλιό σας, αποδέχεστε ότι αυτό και τα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με αυτό (π.χ. όνομα χρήστη ή πραγματικό όνομα, συνδεδεμένο προφίλ στο Google/Wordpress) θα μεταδοθούν στους διακομιστές της Google. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό στη δήλωση προστασίας δεδομένων μου και στη δήλωση προστασίας δεδομένων της Google. Όλες οι εικόνες καθώς και οι αφηγήσεις έχουν πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν στον δημιουργό και προστατεύονται από διεθνείς και εθνικούς νόμους. Αν αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε κάποια φωτογραφία και δε θέλετε παρακαλούμε ενημερώστε μας να την κατεβάσουμε. Για οτιδήποτε θέλετε να αναπαραγάγετε μπορείτε να επικοινωνήσετε.