Translate

Το άγαλμα της αγροτικής οικογένειας στην πλατεία

Κάποτε ... στην Αριδαία σημερινή  πλατεία Σέτσκου

Το άγαλμα της αγροτικής οικογένειας που βρισκόταν κάποτε  στην κεντρική πλατεία Αριδαίας και παρίστανε έναν αγρότη με την οικογένειά του, το συναντήσαμε στην Υδραία. 

Η πλατεία διαπλατύνεται και αναδιαμορφώνεται: γκρεμίζονται τα τούρκικα οικήματα, τα οποία δέσποζαν στο κέντρο της, το μεγάλο πλατάνι κόβεται και στήνεται το άγαλμα της αγροτικής οικογένειας. Το άγαλμα αυτό σύμφωνα με μαρτυρίες το κατασκεύασε ένας ΄φαντάρος, ο οποίος υπηρετούσε τη θητεία του στο 416 Τμήμα Πεζικού. Είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο, το οποίο ήταν βαμμένο λευκό.
Την εποχή που κατασκευάστηκε και κοσμούσε την πλατεία, οι αγροτικές ασχολίες κυριαρχούσαν στη ζωή της επαρχίας Αλμωπίας. Τα ιστορικά γεγονότα των πολέμων ήταν νωπά, οι πληγές ανοιχτές και ο φόβος κεντρικό συναίσθημα. Πόσα θα έχει ακούσει αυτή η αγαπημένη οικογένεια από τους περαστικούς! 

Εκείνα τα ταραγμένα χρόνια οι κάτοικοι έβλεπαν το άγαλμα ως την αντανάκλαση της εικόνας της δικής τους οικογένειας, με τον πατέρα προστάτη της οικογένειας. Σίγουρα αντανακλούσε τη μέση  οικογένεια στην Αλμωπία.    

Η Κυριακάτικη βόλτα συνοδευόταν από τον κύκλο της πλατείας, στάση στα δύο σταντ με τις προτάσεις των σινεμά για τις ταινίες της εβδομάδας,  συζήτηση  για την καθιερωμένη επίσκεψη στον κινηματογράφο! 

  Αυτοκίνητα περνούσαν σπάνια καθώς ήταν λίγα τότε, με το πέρασμα του χρόνου να πληθαίνουν όλο και περισσότερο! Δυο σινεμά, δυο σταντ πολύ τροφή για σκέψη και λίγα βήματα παρακάνω, απέναντι  στη Πλευρά της Καπετάν Γαρέφη πριν τον τωρινό πεζόδρομο βιτρίνες  με δίσκους βινυλίου και κασέτες, ένας άλλος κόσμος μελωδικός ανοιγόταν μπροστά στα μάτια των κατοίκων. 

 Ξένα και ελληνικά βινύλια, διαμάντια της μουσικής αραδιασμένα περίτεχνα, πολύτιμα αντικείμενα επιθυμίας!


 Η αγροτική αυτή οικογένεια, ωρίμασε, γέρασε, διαβρώθηκε μαζί με όλους εμάς εντούτοις  παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της μνήμης, καθώς και της ιστορίας της Αριδαίας. 

   Είναι μια υπενθύμιση μιας άλλης εποχής, με τις αγροτικές ασχολίες να κυριαρχούν στη ζωή της επαρχίας. Το άγαλμα μπορεί να πάλιωσε, να έχει μεταφερθεί σε ένα άλλο μέρος, αλλά η σημασία του παραμένει ζωντανή για τους Αριδαιώτες, θυμίζει μια άλλη εποχή.

 
Από τη
Σαμάντη Αικατερίνη


All rights reserved©Katerina 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτικές

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί. Ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε να αφήσετε ένα μήνυμα! Μας αρέσει να διαβάζουμε τα σχόλιά σας. Θα προσπαθούμε πάντα να ανταποδίδουμε την επίσκεψή σας. Υποβάλλοντας το σχόλιό σας, αποδέχεστε ότι αυτό και τα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με αυτό (π.χ. όνομα χρήστη ή πραγματικό όνομα, συνδεδεμένο προφίλ στο Google/Wordpress) θα μεταδοθούν στους διακομιστές της Google. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό στη δήλωση προστασίας δεδομένων μου και στη δήλωση προστασίας δεδομένων της Google. Όλες οι εικόνες καθώς και οι αφηγήσεις έχουν πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν στον δημιουργό και προστατεύονται από διεθνείς και εθνικούς νόμους. Αν αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε κάποια φωτογραφία και δε θέλετε παρακαλούμε ενημερώστε μας να την κατεβάσουμε. Για οτιδήποτε θέλετε να αναπαραγάγετε μπορείτε να επικοινωνήσετε.